High school NIL: Allowed
Missouri high school NIL rules
Yes. High school athletes in Missouri can take NIL deals, with conditions.
- Tell the school
- None statewide
- Agents
- Not addressed
- If a rule is broken
- Eligibility lost: that sport only
- Reaches middle school
- Generally no
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
None statewide
None in the MSHSAA bylaw. Editor's note only reminds students to follow FTC sponsor-disclosure guidelines.
Off limits
Agents
Not addressed
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Recent changes
College state law
Law in force
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
Recent changes
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in Missouri make NIL money?
Yes. High school athletes in Missouri can take NIL deals, with conditions. By-Law 3.6.6 (2026-27 Official Handbook) lets a student receive any benefit for an NIL activity as long as the student is NOT representing the school (no school name, nickname, mascot, logo, uniform, traditions, MSHSAA tournament results, or tagging/referring to the school), is NOT performing an athletic service, the benefit is not a prohibited benefit under 3.6.3 (scholarships/tuition concessions), and Undue Influence (By-Law 2.6) is not violated. Separately, RSMo 173.280.16 says a high school athlete may earn NIL compensation only after signing an athletic letter of intent or other written agreement to enroll at a Missouri postsecondary institution; the MSHSAA bylaw itself does not carry that condition, so the statute and bylaw do not line up and families should be told both exist.
Do Missouri athletes have to tell the school about an NIL deal?
None statewide. None in the MSHSAA bylaw. Editor's note only reminds students to follow FTC sponsor-disclosure guidelines.
Does a travel ball or club deal count in Missouri?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A deal through a travel team is fine as long as nothing ties back to the school team. MSHSAA governs member junior high (grades 6-8) and high schools; the collective ban expressly names junior high schools. The bylaw regulates NIL only insofar as it affects interscholastic eligibility; it does not reach non-school club play except that competing for prohibited benefits in non-school/summer sports makes an athlete ineligible in that sport (3.6.8 editor's note).
Can a Missouri high school athlete use an agent for NIL?
Not addressed.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: 2026-27 MSHSAA Official Handbook, updated July 2026 (By-Laws 2.6.2, 3.6.2-3.6.8)
Get Missouri alerts
One email when Missouri's rules change.