High school NIL: Limited
Texas high school NIL rules
Only in narrow cases. Age 17+ may sign only with a college until UIL eligibility in the sport ends; under 17 may not sign at all.
- Tell the school
- None statewide
- Agents
- Allowed
- If a rule is broken
- Ineligible
- Reaches middle school
- Generally no
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
None statewide
None in UIL guidance. No form, deadline or dollar threshold.
Off limits
Agents
Allowed
UIL guidance: UIL rules do not prohibit obtaining professional representation for NIL matters.
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Sport by sport
Recent changes
College state law
Law in force
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
Recent changes
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in Texas make NIL money?
Only in narrow cases. Age 17+ may sign only with a college until UIL eligibility in the sport ends; under 17 may not sign at all. UIL Amateur Athletic Status rule (Section 441) still bars ordinary NIL while a student has UIL eligibility. UIL guidance (updated 7/15/25, issued after HB 126) says a prospective college athlete age 17 or older may sign NIL agreements ONLY with postsecondary institutions; athletes 16 and younger (and their relatives by blood or marriage) may not sign NIL agreements with anyone, and any NIL deal with a non-college entity may not be executed until the student has exhausted UIL eligibility in the applicable sport.
Do Texas athletes have to tell the school about an NIL deal?
None in UIL guidance. No form, deadline or dollar threshold.
Does a travel ball or club deal count in Texas?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A travel-sourced deal can still cost school eligibility. UIL governs only UIL member-school competition. The statutory under-17 bar in 51.9246(k-1) applies to every counterparty regardless of club or school setting. The UIL exhaustion rule is sport-specific: a student can exhaust eligibility in one sport and still be barred from third-party NIL in another.
Can a Texas high school athlete use an agent for NIL?
Allowed. UIL guidance: UIL rules do not prohibit obtaining professional representation for NIL matters.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: UIL NIL Information updated 7/15/25; HB 126 enrolled, eff. 6/5/2025.
Get Texas alerts
One email when Texas's rules change.