High school NIL: Allowed
Arizona high school NIL rules
Yes. High school athletes in Arizona can take NIL deals, with conditions.
- Tell the school
- 5 school days, to the athletic director
- Agents
- Not addressed
- If a rule is broken
- Eligibility lost: all sports
- Reaches middle school
- Generally no
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
5 school days, to the athletic director
Student or parent/guardian must notify the school Athletic Director within five (5) school days of entering any NIL contract/agreement (15.11.1.2.8). No dollar threshold, no AIA form.
Off limits
Agents
Not addressed
Only bars agents acting for the school; no rule on student-side agents.
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Recent changes
College state law
Law in force
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
Recent changes
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in Arizona make NIL money?
Yes. High school athletes in Arizona can take NIL deals, with conditions. AIA Bylaw 15.11.1: a student may benefit from NIL provided it is not connected to the AIA-sanctioned high school team or activity program and follows the 15.11.1.2 guidelines; compliant NIL does not affect amateur status.
Do Arizona athletes have to tell the school about an NIL deal?
5 school days, to the athletic director. Student or parent/guardian must notify the school Athletic Director within five (5) school days of entering any NIL contract/agreement (15.11.1.2.8). No dollar threshold, no AIA form.
Does a travel ball or club deal count in Arizona?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A deal through a travel team is fine as long as nothing ties back to the school team. Bylaw applies to AIA interscholastic eligibility (grades 9-12 per 15.3.1); does not address NIL with club/non-school teams; middle school not covered.
Can a Arizona high school athlete use an agent for NIL?
Not addressed. Only bars agents acting for the school; no rule on student-side agents.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: AIA Bylaws Article 15, 2026-2027 edition.
Get Arizona alerts
One email when Arizona's rules change.