High school NIL: Allowed
California high school NIL rules
Yes. High school athletes in California can take NIL deals, with conditions.
- Tell the school
- None statewide
- Agents
- Not addressed
- If a rule is broken
- Loss of eligibility
- Reaches middle school
- Generally no
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
None statewide
None in the bylaw. CIF advises consulting the school AD before pursuing deals; some Sections/districts add their own process.
Off limits
Agents
Not addressed
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Recent changes
College state law
Law in force
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in California make NIL money?
Yes. High school athletes in California can take NIL deals, with conditions. CIF Bylaw 212 (Amateur Status) C(3)-(4), unchanged since May 2001: a student may do commercial endorsements provided there is no school team or school affiliation; may not wear a school uniform/insignia in an ad or lend name and team affiliation to an endorsement.
Do California athletes have to tell the school about an NIL deal?
None statewide. None in the bylaw. CIF advises consulting the school AD before pursuing deals; some Sections/districts add their own process.
Does a travel ball or club deal count in California?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A deal through a travel team is fine as long as nothing ties back to the school team. CIF governs grades 9-12 member-school competition only; club play not addressed. SB 206/Educ. Code 67456 expressly does not apply to high school athletics per CIF Q&A.
Can a California high school athlete use an agent for NIL?
Not addressed.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: CIF Q&A Aug 2022; 2025-26 CIF Constitution and Bylaws listed as current (full 2026-27 PDF not retrievable)
Get California alerts
One email when California's rules change.