High school NIL: Allowed
Indiana high school NIL rules
Yes. High school athletes in Indiana can take NIL deals, with conditions.
- Tell the school
- 48 hours after signing, to the athletic director
- Agents
- Not addressed
- If a rule is broken
- Eligibility lost: that sport only
- Reaches middle school
- Generally no
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
48 hours after signing, to the athletic director
Written notice to the school's athletic director within 48 hours of entering any PBA agreement (5-7.4(a)). Schools may review agreements but may not block compliant ones. No dollar threshold or IHSAA form.
Off limits
Agents
Not addressed
In Rule 5-7.
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Recent changes
College state law
No state law
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
Recent changes
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in Indiana make NIL money?
Yes. High school athletes in Indiana can take NIL deals, with conditions. New Rule 5-7 'Personal Branding Activity (PBA)', approved by the IHSAA board in May 2026 and in the 2026-27 By-Laws, lets students monetize their name, image or likeness through social media, appearances, endorsements and non-athletic services, provided the activity does not represent the member school and does not involve performing athletic services for a school-affiliated contest.
Do Indiana athletes have to tell the school about an NIL deal?
48 hours after signing, to the athletic director. Written notice to the school's athletic director within 48 hours of entering any PBA agreement (5-7.4(a)). Schools may review agreements but may not block compliant ones. No dollar threshold or IHSAA form.
Does a travel ball or club deal count in Indiana?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A deal through a travel team is fine as long as nothing ties back to the school team. IHSAA rules govern member high schools (grades 9-12); junior high is outside its jurisdiction. Non-athletic and non-school athletic services (lessons, clinics, private coaching) are expressly allowed as long as there is no school representation.
Can a Indiana high school athlete use an agent for NIL?
Not addressed. In Rule 5-7.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: IHSAA 2026-27 By-Laws, Rule 5-7 (pp. 30-31)
Get Indiana alerts
One email when Indiana's rules change.