High school NIL: Not allowed
South Carolina high school NIL rules
No. South Carolina does not allow high school athletes to earn NIL money while they keep school eligibility.
- Tell the school
- Not applicable
- Agents
- Not applicable
- If a rule is broken
- Ineligible
- Reaches middle school
- Yes
High school
Who sets the rules
The rule
Tell the school
Not applicable
None (NIL is prohibited).
Off limits
Agents
Not addressed
If a rule is broken
Middle school, club and travel ball
Recent changes
College state law
Law in force
The law
Disclosure
Schools paying athletes
For high school recruits
Recent changes
NCAA Division I, everywhere
Every deal worth $600 or more (added up per payer) entered since July 1, 2025 or the start of junior year, whichever is later, must be reported through NIL Go within 14 days of starting classes or before the first game.
Recruits enrolling on or after August 1, 2026 may hire agents under the April 15, 2026 Division I rule. The NJCAA still ends eligibility for a written agent agreement.
The full college-bound guideQuick answers
Can high school athletes in South Carolina make NIL money?
No. South Carolina does not allow high school athletes to earn NIL money while they keep school eligibility. SCHSL By-Laws Article III, Section 14 (Amateur Status), 2026-27 edition: 'A student may not earn compensation from the use of their name, image, and likeness (NIL)'. The bullet list that follows (not contingent on performance, no marks, etc.) is a leftover from the pre-June 2025 'may earn' version; SCHSL reworded the rule in June 2025 to comply with FY2025-26 budget proviso 1.49(A)(6) and Commissioner Jerome Singleton stated the intent is prohibition. In 2026 the General Assembly made it permanent law: Act No. 187 of 2026 (H.4163, signed May 18, 2026) adds S.C. Code § 59-9-110, which requires any athletic association a public school district joins to have '(11) A total provision that prohibits students from earning compensation from the use of their names, images, or likenesses (NIL).' The 2026-27 SCHSL approved-amendment memo made no change to Section 14. Not a drafting ambiguity: NIL is prohibited.
Do South Carolina athletes have to tell the school about an NIL deal?
None (NIL is prohibited).
Does a travel ball or club deal count in South Carolina?
State association rules follow the athlete, not where the deal came from. A travel-sourced deal can still cost school eligibility. Rule applies to students at SCHSL member schools. 2026-27 Constitution Art. V Sec. 1C makes junior high/middle schools eligible as associate/affiliate members that agree to follow League rules, so middle-school programs under a member district are reached. Nothing reaches non-school club play.
Can a South Carolina high school athlete use an agent for NIL?
Not addressed.
Sources
Last verified November 4, 2026. High school rule text: SCHSL 2026-27 By-Laws posted July 13, 2026 (page updated Sept. 18, 2026); Act 187 signed May 18, 2026.
- schsl.org/wp-content/uploads/2026/07/2026-27-By-laws.docx.pdf
- scstatehouse.gov/sess126_2025-2026/bills/4163.htm
- scstatehouse.gov/sess126_2025-2026/appropriations2025/spp1b.pdf
- schsl.org/wp-content/uploads/2026/03/Memo-Approved-amendments.-3.23.26pdf.pdf
- scstatehouse.gov/code/t59c158.php
- scstatehouse.gov/sess126_2025-2026/bills/4902.htm
Get South Carolina alerts
One email when South Carolina's rules change.